Výroba rámové obuvi
Ručním šitím, technologií do rámu, se zjednodušeně míní, že svršek (z tenčí kůže, je vidět zhora) se ke spodku (stélka a podešev ze silné spodkové kůže) přišívá v ruce, šídlem a dvěma jehlami tak, že se v každém stehu udělá uzlík a silně se dotáhne. Díky tomu má švec maximální kontrolu nad každým stehem a dosáhne se tak nejvyšší pevnosti a kvality. Takový spoj je zároveň i rozebíratelný a přišitá podešev (podrážka) se dá celá vyměnit, jakmile je prošlapaná, což znatelně prodlužuje životnost celé boty.
Postup výroby
1. Kopyta a výroba zkušební obuvi
Na začátku každé zakázky je správné oměření nohou, které nám slouží pro výrobu a úpravu kopyt. Na těchto kopytech se zhotoví zkušební obuv, která má již stejný střih jako obuv finální. Zákazník zkušební obuv chvilku nosí, abychom si byli jistí, že kopyta budou dobře sedět. Zákazník má také názornou představu, jak bude obuv vypadat, přičemž je ještě možné některé prvky změnit. Teprve až po důkladném ozkoušení se šije finální pár.
2. Vytváření střihu
Již pro výrobu zkušební obuvi je potřeba vytvořit (otiskem z kopyta) dobrý střih, aby bota správně seděla a vypadala hezky.
3. Šablony
Ze střihu se vytvoří šablony, které se obkreslí na kůži pro vyřezávání.
4. Vyřezávání
Vyřezávání částí střihu z kůže.
5. Podšívka
Svůj střih má zvlášt podšívka a zvlášť svršek.
6. Vytenčování
Manipulace s kůží zahrnuje i vytenčování a kosení v místech, kde se kůže překrývá.
7. Napínací stélka
Základem konstrukce Good Year (šití do rámu) je napínací stélka z kůže.
8. napínací stélka
Napínácí stélku děláme tradičně ze silné kůže, kde se vyřeže žebro, do kterého si připravíme dírky ve správných rozestupech a zbytek stélky se zeslabí.
9. Wholecut
U boty z jednoho kusu kůže (wholecut) je potřeba kůži nejprve natáhnout na kopyto a vytvarovat.
10. Wholecut
Když máme vytvarovanou kůži, teprve potom se zhotoví a dončí celý svršek.
11. Šití svršku
Jednotlivé části svršku se sešívají jemným stehem pevnou nití ve dvou řádcích.
12. Cvikání
Když je kompletně hotový svršek a napínácí stélka, tak se svršek může napnout (nacvikat) na kopyto.
13. rám
Šití rámu k napínací stélce - rámek je proužek kůže, který spojí svršek s napínací stélkou šitím ručně do předem připraveného žebra.
14. Klenek
Pro udržení zdvihu kopyta se do boty vkládá klenek neboli kovová pružina - i při velkém zatížení se díky tomu bota nepropadne.
15. Půdování
Vyplnění prostoru za žebrem stélky korkem a prostoru okolo klenku silnou kůží, tím se bota ze spodu vyrovná.
16. podešev
Je ze speciálně pomalu činěné kůže a to v jamách s dubovou tříslovinou z produkce rodinné firmy Rendenbach. Jedná se o nejkvalitnější spodkovou kůži.
17. Příprava šití podešve
Aby se šití hned neprochodilo, kůži z boku nařízneme a uděláme drážku do které se schová šev.
18. Ruční šití podešve
Šití podešve v ruce je ten nejlepší způsob, neboť každý steh je pod kontrolou zkušené ruky a narozdíl od stroje můžeme v každé dírce udělat uzlík.
19. ruční šití podešve
Konec šití je až pod budoucím podpatkem.
20. Ruční šití podešve
Naříznutá spodková kůže se znovu slepí - šev není vidět a je chráněn proti prochození.
21. Barvení podešve
Spodková kůže se nejdříve namoří mořidlem, které udělá barevný základ - lze použít více než jednu barvu.
22. barvení podešve
Po namoření naneseme na vrchni část akrylátovou barvu, která chrání kůži proti nepřízni počasí.
23. Podpatek
Podpatek se skládá zhruba z 4 vrstev silné spodkové kůže.
24. podpatek
Před poslední vrstvou probijeme podpatek speciálními hřebíky se zpětnými hroty, aby podpatek držel pohromadě.
25. finální úpravy hran
26. finální úpravy hran
27. finální úpravy hran
Hrana se musí dále zahladit, vyleštit a nabarvit.
28. ruční barvení
Na přání můžeme obuv ručně dobarvit - lze kupříkladu zatmavit špičku či patu a nebo zhotovit na celé botě zajímavé a neopakovatelné prolínání barev.
29. krémování
První krémování nové boty z výroby je velmi důležité, ačkoliv pravidelné krémování po celou dobu životnosti boty je neméně důležité. V dílně nanášíme minimálně 2 poctivé kompletní vrstvy kvalitního krému plus na špičče obvykle dalších 5 vrstev.
30. tradiční kožená podešev
Podešev může být klasická celokožená, která vychází z historické tradice společenských bot.
31. Kožená podešev s tenkou gumou
A nebo "praktičtější" kožená s tenkou gumou - bota se pak výrazně méně smeká při běžném nošení a zároveň se při chůzi obrušuje pouze gumová vrstva, která je po prochození rychle a levně vyměnitelná.